Nákup novej varnej dosky je veľká vec. Nejde pritom len o náklady na prevádzku, ale hlavne o inštaláciu, pohodlné varenie a bezproblémové používanie. Dávate prednosť vareniu na plyne alebo je vaším favoritom elektrina ? Všetky možnosti majú svoje výhody a nevýhody a bojujú o našu priazeň.
Varné dosky si získavajú v moderných kuchyniach stále väčšiu obľubu a ich výber nemusí byť úplne jednoduchý. To, ku ktorému riešeniu sa prikloníte, nezáleží len na vašich osobných preferenciách, ale aj na tom, aké prípojky v kuchyni máte.
Vo všeobecnosti platí, že napr. indukčná alebo sklokeramická varná doska potrebuje na svoj spoľahlivý chod 400V pripojenie. Vačšina výrobcov sa už prispôsobila trhu a ich varné dosky je možné pripojiť aj na na 230 V, v bežnom byte. Takže, plynová, sklokeramická, alebo indukčná varná doska?
Plynové varné dosky
Šéfkuchári milujú varenie na plyne . Oceňujú najmä rýchlu reguláciu teploty – podľa potreby možné okamžite upraviť silu plameňa. Mnohým amatérskym, ale aj profesionálnym kuchárom tiež vyhovuje jednoduché ovládanie dosky klasickými gombíkmi. Všetky plynové dosky majú zabudované poistky, ktoré v prípade uhasenie plameňa automaticky zastaví prívod plynu . Nehrozí teda jeho únik. Povrch plynových sporákov je však často veľa členitý, a preto môže byť dať jeho čistení poriadne zabrať. V tom sú skvelé plynové dosky z tvrdeného skla.
Sklokeramické varné dosky
Varenie na platničkách je jednoduché, ale je náročnejšie na spotrebu energie, doba ohrievania je dlhšia a nevýhodou je aj väčšia zotrvačnosť pri regulácii teploty. Náročné bude aj čistenie, ak vám napríklad pretečie polievka.
Indukcia: úsporná, presná ako plyn – a nemusí byť drahšia
Najmodernejším zástupcom vo svete varenia sú sklokeramické dosky s indukčným ohrevom. Sú veľmi účinné, bezpečné a úsporné. A sú to šprintéri – majú až o 100% rýchlejší než ohrev ako na sklokeramickej platničke alebo na plyne a dokážu dokonca poraziť aj rýchlovarnú kanvicu. Sú tiež schopné okamžite regulovať výkon. Indukcia totiž vytvára teplo priamo vo varnej nádobe s minimálnymi tepleným stratami. Varná zóna pritom zostáva takmer nezahriata. Ani rozliate jedlá sa preto nikde nepripečú a dosku potom veľmi ľahko vyčistíte. Budete však možno potrebovať nové riady so špeciálnym dnom. Pomôže jednoduchý test magnetom – keď magnet zospodu hrnca drží, vystačíte si s existujúcim riadom.
Čo ale ľudí v skutočnosti naozaj zaujíma?
„Popri funkcií a technológií ľudí zaujímajú aj praktické otázky. Napríklad pri výbere plynovej varnej dosky chcú vedieť, či má pohodlné a stabilné mriežky, po ktorých ide plné hrnce pohodlne posúvať. A či má výkonný trojkorunkový horák alebo integrované zapaľovanie v horákoch. Pri elektrických varných doskách ľudia riešia napr. možnosť zapojenia na 230 V a možnosť prepojenia varných zón do extra veľkých. Ale tiež, aké ľahké je ovládanie.
Zvládnem zapojenie elektrickej indukčnej varnej dosky svojpomocne?
Zapojenie elektrickej indukčnej varnej dosky je potrebné zveriť elektrotechnikovi. Tento vám spotrebič odborne namontuje, zapojí, a potvrdí vám záručný list. Bez potvrdeného záručného listu o odbornej montáži, si nemôžete u predajcu uplatniť záruku pri poruche spotrebiča. Cena za zapojenie takéhoto spotrebiča sa obvykle pohybuje v rozmedzí 30 – 70€.
Elektrické varné dosky sú rôzne, vyrábané pre globálne trhy, na rôzne parametre rozvodov. Iba elektrotechnik dokáže posúdiť, ktorá z výrobcom uvedených schém je správna a podľa ktorej bude pri montáži postupovať.
Potrebujete zapojiť varnú dosku v Piešťanoch a okolí? Neváhajte ma kontaktovať.